PMI - inköpschefsindex tjänstesektorn

Månadens PMI - tjänster, november 2021

PMI–tjänster steg i november till 68,7:

– full fart i tjänstesektorn

  • Inköpschefsindex för privata tjänstesektorn (PMI–tjänster) noterades till 68,7 i november från 68,0 i oktober, vilket är den fjärde högsta nivån i indexets historia. Den svenska tjänstekonjunkturen fortsätter att uppvisa en hög aktivitetsnivå och stigande affärsvolymplaner men riskerar ökade utmaningar om smittspridningen tilltar och nya restriktioner skulle införas, säger Jörgen Kennemar, ansvarig för analysen av inköpschefsindex.

  • Delindex för orderingång svarade för den största månatliga ökningen i november följt av affärsvolym medan delindex för sysselsättning och leveranstider backade. Index för orderstockar nådde en ny rekordnivå i november samtidigt som affärsplanerna ligger kvar på höga nivåer.

  • Längre leveranstider och stigande priser från leverantörsledet är utbrett i tjänstesektorn, vilket på sikt kan leda till högre tjänstepriser, säger Jörgen Kennemar. Index för leverantörernas insatsvarupriser är kvar på historiskt höga nivåer även om indexet backade något i november till 86,3 från toppnivån i oktober (90,6).

  • Silf/Swedbanks PMI-Composite index ökade i november till 67,2 från 66,9 i oktober. Det är fjortonde månaden i rad som totalindexet är över det historiska snittet (55,7) och drivs nu allt mer av tjänstesektorn.

Läs hela PMI-tjänster samt PMI Composite november 2021

Inköpschefsindex (PMI - Purchasing Managers Index) är en konjunkturmätare för den svenska ekonomin som genomförs i samarbete mellan Swedbank och Silf för dels tillverkningsindustrin dels tjänstesektorn. Målet med PMI är att snabbt mäta den rådande konjunkturen. Varje månad inhämtas konjunkturstatistik från inköpschefer som ingår i en svarspanel. Ett indextal över 50 indikerar tillväxt medan ett indextal under 50 innebär en nedgång. Inköpschefsindex för tillverkningsindustrin publiceras den första bankdagen varje månad kl. 08:30 och Inköpschefsindex för tjänstesektorn publiceras den tredje bankdagen varje månad kl. 08:30. Undersökningen för PMI-tjänster gjordes mellan 10–25 november.

Nästa publicering av Inköpschefsindex – tjänster och PMI-Composite: onsdagen den 5 januari 2022.

För ytterligare information:
Jörgen Kennemar, Swedbank Public Affairs, tfn 08- 643 83 29, jorgen.kennemar@swedbank.se, Anna Sjöblom, Silf, tfn 073 – 518 70 11, anna.sjoblom@silf.se

Graf, månadens PMI tjänster

PMI- tjänster november 2021 graf

orange-world-map_370x180.jpg

Intresserad av att delta i Inköpschefsindexpanelen?

Arbetar du som inköpschef och är intresserad av att delta i Silfs och Swedbanks Inköpschefsindexpanel? 

Välkommen att kontakta oss på medlem@silf.se eller fylla i formuläret så kontaktar vi dig. Meddela oss om du arbetar inom industri- eller tjänstesektorn.

Som tack för att du deltar i denna panel får du ett kostnadsfritt medlemskap i Silf (värde 1 800 SEK).