Silf stör en akademiker - Elin Nilsson

Elin Nilsson, ledamot i Silfs föreningsstyrelse samt universitetslektor på Umeå Universitet berättar om hur hon blev "inlurad" i systemet men ångrar sig inte. Det finns mycket att forska på inom detaljhandeln. "Genom en bra logistik och ett strategiskt inköpsarbete kan vi ta större hållbart ansvar. De företag som inte satsar på detta kommer att hamna efter." Läs hela intervjun med Elin.

Beskriv kortfattat under vinjetten:

Som universitetslektor på Umeå universitet forskar och undervisar jag inom handel, marknadsföring och konsumentbeteende.

Hur kom det sig att du valde den akademiska vägen?

Jag brukar säga att jag egentligen är ”inlurad” i systemet, men jag ångrar definitivt inte mitt val. Började som forskningsassistent och blev då introducerad för konsumentbeteende och ett projekt som handlade om val av dagligvarubutik som det behövdes en doktorand på. Då min farfar har varit handlare hela mitt liv så ligger handeln mig varmt om hjärtat så jag fastnade direkt för projektet. När jag disputerade hade jag redan upptäckt andra forskningsfrågor som jag ville fördjupa mig i och på den vägen är det…

Vad känner du dig stolt över att du åstadkommit?

Självklart är avhandlingen en viktig milstolpe och jag är väldigt stolt över att den tilldelades ett internationellt pris för bästa avhandling av Kellerhals stiftelsen.

Vad står ni inför under 2019, några spännande projekt på gång?

En annan av de saker jag är stolt över är projektet och acceleratorprogrammet ”The Future Retail Lab” som jag bygger upp tillsammans med eXpression Umeå. Future Retail Lab är ett nationellt acceleratorprogram som tar tag i framtidens handel tillsammans med modiga och kreativa entreprenörer, experter och forskare.

Jag jobbar även med konferensen NRWC (Nordic Retail Wholesale Conference) som kommer gå av stapeln i Umeå november 2020, vilket känns väldigt roligt.

Vad gör Umeå universitet till en spännande arbetsgivare?

Jag älskar den härliga mixen av forskning, undervisning och samverkan. Det är fantastiskt kul att i undervisningssalen få träffa morgondagens stjärnor, utmana deras sätt att tänka och se dem växa. Sen brinner jag för att gräva ner mig i nya intressanta problem och att arbeta tillsammans med företag och organisationer för att utveckla både forskningen och branschen.

Om jag idag inte vet om logistiker och inköpare är ett jobb att satsa på, vad säger du då till mig?

Eftersom vi idag står inför stora utmaningar vad gäller hållbarhet inom både inköp och logistik så tror jag att dessa roller på företag kommer att spela allt större roll i framtiden. Genom en bra logistik och ett strategiskt inköpsarbete kan vi ta större hållbart ansvar. De företag som inte satsar på detta kommer att hamna efter.

Du sitter med i Silfs förening, vad gör ni och varför är det viktigt att vara medlem i Silf?

I föreningen jobbar vi med att stärka yrkesroller som arbetar i supply chain och att skapa ett värde för våra medlemmar. Silf är en fantastisk möjlighet till framtidsspaning och att kunna utbyta erfarenheter, få råd och deltaga i intressanta seminarier.

Om du skulle spela in en film om ditt liv, vem skulle göra rollen och varför?

Oj, det skulle nog vara Emma Stone. Hon har den där härliga mixen av kaxighet, humor och ett stort hjärta samtidigt som det alltid strålar bus om henne.

Emma_Stone,_Justin_Hurwitz,_Damien_Chazelle_(30116702391)_(cropped)_320x240_72.jpg

 

Bild: By MarinSD - Emma Stone, Justin Hurwitz, Damien Chazelle, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=63057054

Silf Insight

Logga Silf Insight Silf Insight ger dig en blandning av nyheter, reportage, intervjuer och fördjupningar inom inköp, logistik och supply chain. Allt i ambitionen att förstärka och inspirera din yrkesmässiga roll. Läs mer om Silf Insight