Att vara upphandlare är att göra skillnad

Möt Katarina Gip, upphandlare på Sunne kommun, och ta del av hennes vardag som ensam inköpare med stort ansvar på en bra kommun med ett härligt arbetsklimat. Katarina tycker att det är utmanande, utvecklande, omväxlande och otroligt roligt arbete. Att vara inköpare och upphandla är att göra skillnad, säger Katarina.

Katarina Gip, upphandlare på Sunne kommun

Berätta om ditt arbete och ansvar som upphandlare på Sunne kommun

Jag är ensam upphandlare på Sunne vilket innebär stort ansvar, stora utmaningar men också stora möjligheter. Det är ett trevligt uppdrag där man kommer i kontakt med alla kommunens verksamheter. Jag tycker om att samverka, skapa projektgrupper, träffa leverantörer och vara lite spindeln i nätet. Kommunikation är viktigt för att få bra upphandlingar.

Hur kom det sig att du började arbeta med upphandling?

Det var slumpen. Jag satt inhyrd i Dalslandskommunernas Kommunalförbunds lokaler med ett helt annat arbete; som marknadsansvarig på Dalslands Turist AB. Kommunalförbundet sökte upphandlare, men fick inget napp. Jag antog utmaningen och på den vägen är det.

Vilken utbildning har du?

Jag studerade internationell ekonomi med inriktning investering och finansiering vid Universitet i Karlstad.

Vad känner du dig stolt över att ni har åstadkommit i Sunne kommun?

Jag har varit i Sunne lite drygt ett år och känner att jag har jobbat in mig bra. Det är lätt att komma in i gemenskapen och via upphandling lär man känna de flesta i kommunen. Det känns bra att jobba i Sunne kommun, som är en bra kommun med bra värderingar och ett härligt arbetsklimat.
Jag vet inte om jag åstadkommit något att vara stolt över än. Jag är mer stolt över mig själv som tog steget att söka jobbet.

Vilken betydelse har inköp hos er?

Jag känner att det har en stor betydelse och de tar absolut mitt arbete på allvar.

Vad står ni inför under 2018, några spännande projekt på gång?

Vi har haft en del stora upphandlingar såsom städtjänster och företagshälsovård. Nu är det lite blandat som ligger i planeringen. Allt från cyklar till snöröjning.

Vad är utmärkande för att arbeta i en kommun?

Ingen dag är den andra lik. Man får hantera alla frågor – stora som små. Det gör att arbetet blir väldigt omväxlande och utvecklande.

Vad gör Sunne kommun till en spännande arbetsgivare?

Visionen är: ”Sunne är platsen där modet växer, livet är enkelt och allting är möjligt”. Vilket är känslan jag har när jag jobbar här. Det är helt enkelt ett härligt arbetsklimat.

Om jag idag inte vet om upphandling/inköp är ett jobb att satsa på, vad säger du då till mig?

Det är absolut värt att satsa på. Ingen upphandlare behöver gå arbetslös. Det är utmanande, utvecklande, omväxlande och otroligt roligt. Att vara upphandlare är att göra skillnad.

Hur håller du din egen kompetens vid liv?

Värmlandskommunerna har ett samarbete och vi träffas flera gånger per år. Två gånger om året har vi utbildning och fortbildning på dagordningen.
Sedan kompletterar jag med andra utbildningar som jag tycker känns viktiga samt att jag åker på SOIs årskonferenser.

Om du skulle spela in en film om ditt liv, vem skulle göra rollen och varför?

Filmen om mitt liv skulle spelas av Meg Ryan för att hon skulle passa perfekt in i rollen. Det är mycket nätverkande, kontakter med leverantörer och referensgrupper och mycket kul i samband med alla möten.

Meg Ryan

Silf Insight

Logga Silf Insight Silf Insight ger dig en blandning av nyheter, reportage, intervjuer och fördjupningar inom inköp, logistik och supply chain. Allt i ambitionen att förstärka och inspirera din yrkesmässiga roll. Läs mer om Silf Insight