PMI - Inköpschefsindex

PMI, Purchasing Managers Index, är en konjunkturmätare för den svenska marknaden som genomförs i samarbete mellan Silf och Swedbank. Målet med PMI är att snabbt mäta den rådande konjunkturen. Varje månad inhämtas konjunkturstatistik från cirka 200 inköpschefer som ingår i en svarspanel.

Inköpschefsindex - produktion

Statistiken omfattar bland annat uppgifter om orderingång, produktion, sysselsättning, leveranstider och lager av inköpt material. PMI publiceras den första vardagen i varje månad. Du finner det högst upp till höger på denna sida.

I december 1994 gjorde Silf och Swedbank den första interna beräkningen av Inköpschefsindex för dessa fem ingående komponenter. Förebilden för PMI är ISM-index – en av USA:s viktigaste och mest kända konjunkturindikatorer.

Läs sammanfattning och analys av inköpschefsindex - industrisektorn här

Inköpschefsindex - tjänstesektorn

PMI-S: I december 2010 adderades ett nytt inköpschefsindex, PMI - tjänster, benämnt PMI-Service internationellt, som mäter utvecklingen i tjänstebranscherna. I likhet med många andra länder får då Sverige ett index som ger en komplett bild av konjunkturläget i både tillverknings- och tjänstesektorerna. 

Varje månad inhämtas statistik från över 200 inchöpschefer i den privata sektorn om orderingång, affärsvolym, sysselsättning och leverantörernas leveranstider. Dessa publiceras den tredje vardagen i varje månad.

Läs sammanfattning och analys av inköpschefsindex - tjänster här

Silf/Swedbank Inköpschefsindex: Nytt index och ny säsongrensningsmetod 2019

Composite index

Från och med januari 2019 kommer Silf/Swedbank att publicera ett Composite index för inköpschefsindex. Composite indexet bygger på inköpschefsindex för tillverkningsindustrin och för tjänstesektorn och baseras på ca 400 företag. SCB:s vikter för produktionsvärdeindex (PVI) används, där industrin får en vikt om 28 procent och tjänstesektorn för 72 procent. Sammanvägningen bygger på säsongrensade värden från de traditionella undersökningarna från och med oktober 2005. Composite index är en snabb månatlig konjunkturindikator för hela ekonomin och samvarierar väl med BNP-tillväxten. Indexet publiceras tredje vardagen i varje månad kl 08.30 i samband med att tjänste-PMI offentliggörs. Skiljelinjen mellan upp- och nedgång i konjunkturen har – i linje med amerikansk praxis – fastställts till 50. Någon överdriven exakt tillämpning av denna gräns eller ”neutral” tillväxtzon bör dock inte göras.

Ny säsongrensningsmetod

Silf/Swedbank kommer från och med i januari 2019 att använda en utveckling av X-11 algoritmen som säsongrensning (X-13-ARIMA-SEATS) för inköpschefsindex både för industrin och för tjänstesektorn. Programmet har utvecklats av den amerikanska myndigheten US Census Bureau, se bifogad länk https://help.macrobond.com/analyses/filters/seasonaladjustmentx13/, och är en mer utvecklad säsongrensningsmetod än den tidigare som har använts i inköpschefsindex. Den nya metoden ingår också i Macrobonds applikationer.

Den nya säsongrensningsmetoden innebär att tidigare publicerade säsongrensade serier kommer att revideras. De äldre säsongrensade serierna kommer dock att finnas tillgängliga i bland annat Macrobonds databaser och hos Silf/Swedbank.

För ytterligare information: Jörgen Kennemar, Swedbank Public Affairs, tfn 070-643 83 29, jorgen.kennemar@swedbank.se, Anette Lindbom, Silf, tfn 08–752 16 70, silfonline@silf.se

Intresserad av att delta i Silfs och Swedbanks Inköpschefsindexpanel?

Arbetar du som inköpschef och är intresserad av att delta i Inköpschefsindexpanelen? Fyll i formuläret så kontaktar vi dig.

Som tack för att du deltar i denna panel får du ett kostnadsfritt medlemskap i Silf (värde 2 850 SEK).

 
Panel för PMI/Inköpschefsindex
 
(Fält markerade med * är obligatoriska)

Månadens PMI

PMI - inköpschefsindex industrisektorn

PMI inköpschefsindex PMI oförändrad på 47,0 i februari – bottenkänning i industrin. PMI-total var oförändrat i februari på 47,0 och det är sjunde månaden i rad som indexet är utanför tillväxtzonen. Nedgången i industrin fortsätter men i en avtagande takt. Fler tecken tyder på att industrikonjunkturen håller på att bottna samtidigt som produktionsplanerna är på väg upp, säger Jörgen Kennemar, ansvarig för analysen av inköpschefsindex på Swedbank. Läs mer om PMI - inköpschefsindex industrisektorn

PMI - inköpschefsindex tjänstesektorn

pmi-tjänster graf PMI–tjänster föll i februari till 45,7: sviktande orderingång tynger. Inköpschefsindex för privata tjänstesektorn (PMI–tjänster) sjönk till 45,7 i februari från 50,8 i januari, den lägsta nivån på över två år. Det är en ovanligt stor nedgång och även om enskilda månadsutfall ska tolkas med viss försiktighet pekar trenden nedåt. Konjunkturnedgången sätter nu allt djupare avtryck i svensk tjänstesektor och på företagens affärsplaner, vilket ökar risken för en stigande arbetslöshet, säger Jörgen Kennemar, ansvarig för analysen av inköpschefsindex. Läs mer om PMI - inköpschefsindex tjänstesektorn