Kristina Fransson - Årets Supply Chain Professional

Kristina Fransson är likt Emma Thompson en varm, energifylld och prestigelös kvinna, med nära till skratt vilket är till stor fördel när man innehar rollen som Supply Chain Direktör på Orkla Foods. "Om du vill jobba inom ett område där vi står inför en gigantisk förändringsresa de kommande åren - där digitalisering, utveckling av människor och kompetens och förståelse för ändrade konsumentbeteenden, blir huvudutmaningen – då är det supply chain-området du ska ge dig in i" svarar Kristina Fransson på frågan om varför man skall satsa på Logistik & Supply chain som profession". Läs hela intervjun här.

Roll på Orkla Foods Sverige

Som Supply Chain Director på Orkla Foods Sverige ansvarar jag och mina medarbetare för våra fabriker, lager, logistik, planering och kundservice i Sverige. Vi är drygt 1100 medarbetare i teamet och vi är utspridda på 11 olika anläggningar runt om i landet.

Hur kom det sig att du började med logistik som profession, dvs vad fick dig att välja den vägen?

Jag har ända sedan jag gick på Chalmers känt nyfikenhet och intresse för produktion och tillverkande företag. Det jag tycker är spännande är att det är konkret värdeskapande och dessutom innebär det till stor grad att arbeta med människor. Det tog några år in i arbetslivet innan jag landade in i fabriker och produktion, men sedan dag ett i min första Orkla-fabrik är jag fast! Därifrån har mitt intresse och ansvar utökats till att även inbegripa lager och logistik, som är en naturlig fortsättning i flödet.

Grattis, du vann årets Supply Chain Professional i hård konkurrens med övriga, vad känner du dig stolt över att ni har åstadkommit?

Jag känner mig stolt över att tillsammans med teamet ha levererat stora förbättringar inom säkerhet, kvalitet och servicegrad. Under förra året lyckades vi dessutom kraftigt minska våra utförsäljningar och kassationer – vilket innebär att vi slipper slänga mat och det är ju bra både för vårt resultat och vår planet! Allra mest stolt är jag över att vi vågat och orkat jobba med både snabba åtgärder/resultat och långsiktiga förbättringar i processer och organisation. De långsiktiga förbättringarna kommer fortsätta leverera resultat i många år framöver.

Vilken betydelse har logistik & Supply Chain på Orkla?

Att tillaga och leverera vår mat och dryck lokalt, i nära kontakt med våra konsumenters behov och önskemål, är en grundpelare i Orklas affärsidé och strategi. Vi har dessutom en stark fördel av att själva styra över stora delar av värdekedjan när det kommer till vårt hållbarhetsarbete.

Vad står ni inför under 2019/2020, några spännande projekt på gång?

Det största projektet, som vi är mitt uppe i, är ett stort kliv i vår digitaliseringsresa. Vi kommer under nästa år byta vårt ERP-system och därigenom möjliggöra fortsatt utveckling och digitalisering av hela värdekedjan.

Vad gör Orkla till en spännande arbetsgivare?

Kulturen i Orkla, som i mina ögon bygger på respekt för människor, delaktighet och möjlighet till utveckling, var det som fick mig att återvända ”hem” efter några år utanför koncernen. Att jobba tillsammans med alla dessa passionerade och engagerade människor jag möter varje dag, är en fröjd. Tillsammans jobbar vi med ”god mat som gör gott” och har i vardagen möjlighet att göra skillnad på riktigt vad gäller hållbarhet.

Om jag idag inte vet om logistik & Supply Chain är ett jobb att satsa på, vad säger du då till mig?

Om du vill jobba inom ett område där vi står inför en gigantisk förändringsresa de kommande åren - där digitalisering, utveckling av människor och kompetens och förståelse för ändrade konsumentbeteenden, blir huvudutmaningen – då är supply chain-området du ska ge dig in i.

Hur håller du din egen kompetens vid liv?

Att ta ansvar för och hitta sätt att kontinuerligt utveckla sin egen kompetens blir alltmer en avgörande faktor i arbetslivet. Om du ska hänga med och göra ett bra jobb, men också kunna må bra och hantera den ökande takten i omvärlden, behöver du både kunskaps- och energipåfyllning löpande. Det ansvaret kan du bara ta själv, inte förvänta dig att din arbetsgivare ska lösa. För egen del fyller jag på kunskap och energi på många olika sätt. Dagligen genom olika branschnyhetsbrev och korta artiklar om hållbarhet, ledarskap, digitalisering mm och kontinuerligt också genom att delta i konferenser/seminarier och nätverksträffar.

Men den absolut viktigaste kompetensutvecklingen för mig för närvarande är genom mina medarbetare. Mitt team består av en mix av bakgrunder och kompetenser, men alla med stark drivkraft för förbättring och utveckling. Genom att jobba nära mitt team och aktivt engagera mig i de olika ansvarsområdena lär jag mig genom och tillsammans med dem.

Om du skulle spela in en film om ditt liv, vem skulle göra rollen och varför just den personen?

Då skulle jag nog välja Emma Thompson som framstår som en varm, energifylld och prestigelös kvinna, med nära till skratt. Hon skulle kunna passa in i alla de olika delarna av mitt liv – som SC direktör, matnörd, förälder, familjeälskare, friluftsmänniska osv.

Hur har ni firat vinsten inom Orkla?

Vi har firat med att uppmärksamma våra förbättringar i många olika sammanhang och inte minst med firafika med SC-teamet på vårt huvudkontor. Pokalen står, som sig bör,   hos dem som är allra närmast våra kunder dvs hos kundservice.

 

Silf Insight

Logga Silf Insight Silf Insight ger dig en blandning av nyheter, reportage, intervjuer och fördjupningar inom inköp, logistik och supply chain. Allt i ambitionen att förstärka och inspirera din yrkesmässiga roll. Läs mer om Silf Insight