Resan från Upphandlingschef till Inköpschef

Kungsbacka kommun är den nordligaste kommunen i Hallands län, ingår i Stor-Göteborg och är medlem av Göteborgsregionens kommunalförbund. Pehr Helsing är Inköpschef i Kungsbacka kommun där inköp görs för 2 miljarder årligen.

Berätta om ditt ansvar på Kungsbacka kommun

Som Inköpschef i Kungsbacka kommun ansvarar jag och mina medarbetare på inköpsavdelningen för alla inköp, till vår hjälp har vi ett e-handelssystem. Vi arbetar med alla delar från behov till uppföljning, en viktig del då det är hos användarna som nyttan förmedlas. Vi har även ambassadörer ute på  verksamheterna som talar om nyttan av inköp och betydelsen att göra rätt från början.

Hur kom det sig att du började med inköp som profession dvs vad fick dig att välja den banan?

En ren slump då jag var inne på den tekniska banan under min tid som student på Chalmers. Under ett studieuppehåll sökte jag jobb på Atlet som inköpare och på den vägen är jag fortfarande. Istället för fortsatta teknikstudier så ändrade jag inriktning mot ekonomi och inköp. Då familjen var bosatt i Kungsbacka höll jag ögon och öron öppna på inköpschefsjobbet i kommunen. Så efter 13 år på Göteborgs stad så dök möjligheten upp.

Vad känner du dig stolt över att du har åstadkommit på inköpsavdelningen?

Vi är bra på att hitta de verkliga behoven i verksamheten, så att vi har det som behövs. Vi vill att alla enheter skall känna att e-handelsverktyget ger alla delar av behovet dvs det jag skall köpa måste finnas att beställa. Vi har även lyckats mycket väl i miljövalsfrågan.

Vilken betydelse har inköp på Kungsbacka?

Jag har alltid sagt att inköp är ett globalt styrmedel och för oss i Kungsbacka har det skett en stor förändring i synen på inköp då det idag är ett strategiskt verktyg för framgång, med ansvar för en stor del av kommunens pengar.

Vad står ni inför under 2017, några spännande projekt på gång?

Vi har nyligen skapat en strategisk inköpsgrupp där vi förutom inköpare även har med logistik och juridik samt en nytillträdd hållbarhetsutvecklare. Alla dessa delar måste samverka för att få helheten av inköpet att fungera optimalt. Detta är en del av vår framtida strategi då vi vill öka den interna kompetensen ytterligare i ambitionen att vara en attraktiv kommun. Vi jobbar även aktivt med en uppförandekod för våra leverantörer och genom den nytillsatta hållbarhetsutvecklaren kan vi både utveckla våra leverantörer och samtidigt hålla rent framför egen dörr. Vi vill genom logistikfokus öka samdistributionen till och från våra enheter som förskolor och skolor vilket i sig gynnar miljön.

Om jag idag inte vet om inköp är ett jobb att satsa på, vad säger du då?

Inköp är idag, i mångt och mycket, den viktigaste funktionen i många företag och organisationer. Det är genom inköpet som vi kan förändra och förbättra många funktioner och lösningar, det är här vi kan vara innovativa med leverantörerna. Bara det att man idag talar inköp och väger in hela processen för inköpet och inte bara den mindre delen som definieras upphandling har gjort yrket mer attraktivt.

Jag har alltid brunnit för inköp och det ger mig en enorm energi, tänk att jag jobbat med detta i 40 år. Det tycker jag säger allt, det kan aldrig vara tråkigt när man fortfarande jobbar med inköpsfrågor! Vi söker just nu min efterträdare då jag snart går i pension.

Vad gör du när du inte är på jobbet?

Varje dag innehåller träning som - spinning, core, innebandy, body balance, yoga, hundpromenader och lek med barnbarn. Just nu packar jag för en golfresa till Barcelona och inte långt senare åker jag och min fru till Mallorca för att vandra i bergen.

Om du skulle spela in en film om ditt liv, vem skulle då göra huvudrollen och varför?

Clint Eastwood i "Den gode, den onde och den fule" dvs det behövs ingen nyinspelning. Och PS jag är den förstnämnde säger Pehr avslutningsvis.
 

Silf Insight

Logga Silf Insight Silf Insight ger dig en blandning av nyheter, reportage, intervjuer och fördjupningar inom inköp, logistik och supply chain. Allt i ambitionen att förstärka och inspirera din yrkesmässiga roll. Läs mer om Silf Insight