Silf stör en inköpschef: Tomas Elken på Tieto

Som inköpschef på Tieto ansvarar Tomas Elken och hans medarbetare på inköpsavdelningen för att stödja företagets tillväxt genom att hantera deras externa spend på ett smart sätt, tillika ansvar för deras 6 000 leverantörer, partnerskap, corporate real estate & facilities management.

Hur kom det sig att du började med inköp som profession, dvs vad fick dig att välja den vägen?

Inköp och leverantörsstyrning är hjärtat i organisationers eco-system med stor påverkan på tillväxt och organisationers marginaler. Jag fick chansen tidigt i mitt yrkesliv att ansvara för att förbättra företagets marginaler genom effektivt inköp av IT.

Vad känner du dig stolt över att ni har åstadkommit på inköpsavdelningen?

Vi har lyckats förbättra företagets marginaler genom effektiva kategoriattacker, samt med att engagera inköp tidigt i kundaffärer där inköp ansvarar för partnerskap tidigt i säljprocessen, vilket är fantastiskt.

Vilken betydelse har inköp på Tieto?

Tieto hanterar 6 000 leverantörer och 42% av det Tieto säljer är sådant vi köper in, så inköp är av kritisk betydelse. 

Vad står ni inför under 2017, några spännande projekt på gång?

Vi kommer hjälpa Tieto att exekvera vår strategi genom att stödja företaget i att accelerera vår tillväxt och öka våra kapabiliteter i Sverige. I tillägg till att stötta våra 13 000 experter på Tieto, kommer vi stötta med att utveckla vårt eco-system av både stora och små partners, från högskolor till start-ups och världsledande teknologipartners.

Vad gör Tieto till en spännande arbetsgivare?

Det är fantastiskt att arbeta med inköp av IT-lösningar som gör tillvaron enklare för våra kunder, deras kunder och för samhället i stort. Tieto är en mycket spännande arbetsgivare, 9 av 10 telekomoperatörer i Europa använder sig av Tietos IT-lösningar och hela 70% av alla nordiska banköverföringar går genom Tietos IT-system.

Om jag idag inte vet om inköp är ett jobb att satsa på, vad säger du då till mig?

Inköp är hjärtat i företaget samt påverkar slutkund och företagets marginaler vilket är superhäftigt att jobba med!

Hur håller du din egen kompetens vid liv?

Jag nätverkar så mycket jag kan, samt läser allt om inköp som jag kommer över! Jag förhandlar gärna själv när stora case dyker upp så jag håller kompetensen vid liv. 

Om du skulle spela in en film om ditt liv, vem skulle göra rollen?

Måns Möller! Några säger att vi är lika. Dessutom använder jag gärna humor i mitt ledarskap.


Bildtext:
Tomas Elken efter att han sprungit Tjurruset och skådespelaren Måns Möller som Tomas väljer som skådespelare i filmen om sitt liv.