Silf stör en inköpschef: Jonas Lundin på SVT

Jonas Lundin, Inköpschef på SVT, berättar om vem han tackar för att han idag arbetar med inköp, vad det är som gör SVT till en otroligt intressant arbetsplats, vad de har framför sig och är stolta över samt vem som skulle spela huvudrollen i filmen om hans liv.

Berätta om ditt arbete och ansvar på SVT

Som inköpschef på SVT ansvarar jag och mina medarbetare på inköpsavdelningen för att tillsammans med verksamheter göra inköp och upphandlingar med en stor krydda affärsmässighet. Genom vårt arbete frigörs tid för kärnverksamheten så att de kan lägga så mycket tid som möjligt på att skapa innehåll till våra broadcast- och onlinekanaler.

Hur kom det sig att du började med inköp som profession dvs vad fick dig att välja den vägen?

Det var mer eller mindre en slump som gjorde att jag började arbeta med inköp och upphandling. Min moster, som jobbade med inköpssystem och logistikflöden på landstingets upphandlingsavdelning, såg till att jag fick möjlighet att prova på inköps- och upphandlingsyrket i samband med att en av inköps-/upphandlingsassistenterna gick i pension. Idag är jag otroligt glad att jag fick möjlighet att arbeta inom detta område och det kan jag tacka min moster för.

Vad känner du dig stolt över att ni har åstadkommit på inköpsavdelningen?

Det är mycket jag känner mig stolt över men om jag ska lyfta fram en sak så är det nog att vi har blivit en självklar samtals- och samarbetspartner för våra verksamheter när det gäller frågor som är kopplade till inköp och upphandling. Vidare är jag väldigt stolt över att vi på inköp har ett väldigt högt förtroende bland våra beställare/stakeholders.

Vilken betydelse har inköp på SVT?

Inköp har precis som i andra företag en stor betydelse, då SVT liksom andra företag behöver göra så bra affärer som möjligt, så att mer pengar kan gå till kärnverksamheten. Att skapa bra innehåll till våra plattformar kostar allt mer och om vi på inköp kan hjälpa till med att mer pengar går till detta så är jag och vår företagsledning nöjd.

Vad står ni inför under 2017, några spännande projekt på gång?

Om man ska nämna något som ligger vår avdelning nära så är det att vi inom det närmsta året ska upphandla en ny resebyrå och då SVT reser för ganska stora volymer och berör många medarbetare är det viktigt att den upphandlingen blir lyckad. Inom SVT så pågår det alltid projekt som är kopplade till att skapa tv-program och där blir vi alltid inkopplade på ett eller annat sätt. Om Sverige vinner Eurovision Song Contest 2017 så vet vi på inköpsavdelningen precis vad vi kommer att vara sysselsatta med från maj/juni 2017 och ca ett år framåt.

Vad gör SVT till en spännande arbetsgivare?

Att en arbetsdag kan vara så otroligt varierande och lärorik. Man får dels möjlighet att jobba tillsammans med alla nivåer och yrkesroller inom företaget och dels kan man arbeta väldigt strategiskt och långsiktigt med inköp. Under en dag kan vi på inköp vara involverade i frågor alltifrån hyra av kaffemaskiner, inköp av inredning, städtjänster, fordon, kontorsmaterial till tryckning av julkalendern, helikoptertjänster för Vasaloppet, kontribution till en CHL-match eller tjänster för vår produktion av Melodifestivalen. Det är nog variationen av uppdrag och personer som gör SVT till en otroligt intressant arbetsplats.

Om jag idag inte vet om inköp är ett jobb att satsa på, vad säger du då till mig?

Om du anser att du är en person som gillar samspelet mellan människor och olika yrkesroller eller om du vill vara med och kunna göra avtryck i ett företag, myndighet etc. så ska du arbeta med inköp. Jag brukar ibland säga att inköp är som att arbeta med verksamhetsutveckling.

Hur håller du din egen kompetens vid liv?

Främst genom att nätverka på olika sätt och i olika sammanhang. Det kan vara alltifrån att äta middag med tidigare kollegor, medverka i professionella yrkesnätverk samt att sitta i styrelsen för Silf Region Öst.

Om du skulle spela in en film om ditt liv, vem skulle göra rollen?

Michael J Fox kanske.
 

Silf Insight

Logga Silf Insight Silf Insight ger dig en blandning av nyheter, reportage, intervjuer och fördjupningar inom inköp, logistik och supply chain. Allt i ambitionen att förstärka och inspirera din yrkesmässiga roll. Läs mer om Silf Insight