Silf stör en logistikchef: Camilla Thall, AB Stadex, Avebe operations

Camilla Thall, Supply Chain Manager, AB Stadex, Avebe operations samt ordföranden i Silf Region Syd väljer Cate Blanchett som skådespelare i filmen om sitt liv.

Berätta om ditt uppdrag och ansvar på AB Stadex, Avebe operations

Som logistikchef på Stadex/ Avebe ansvarar jag och mina medarbetare på logistikavdelningen för att vi skeppar våra färdigvaror med rätt livsmedelskvalitet i rätt tid till våra kunder. Vi skall också se till att våra råvaror och komponenter tas emot på vår site och lagras på bästa sätt. Vi ansvarar också för att våra lager håller rätt standard och hygiennivå samt att vi ställer rätt krav på våra transportörer, bl.a har vi en stor kund i Japan vilket ställer stora krav på vårt kvalitetstänk. Vi ser det som en positiv drivkraft till att hela tiden bli bättre.

Hur kom det sig att du började med logistik som profession dvs vad fick dig att välja den vägen? 

Som mycket annat i livet var det väl inte meningen från början. Jag hamnade på ett graviditetsvikariat som logistiker på ett kemiföretag i Helsingborg och blev kvar. Främst då man visade en stor vilja att utveckla både min tjänst och mig som person hela tiden. När jag lämnade för styvt 10 år sedan hade jag ansvar för det mesta av det logistiska gentemot en av deras större fabriker. Råvaror, frakter etc. det var INTE där jag började kan jag säga. Fortfarande en av mina mest positiva jobbupplevelser och det som fick mig att välja logistiken framför andra saker som lockade.

Vad känner du dig stolt över att ni har åstadkommit med logistiken?

Jag är stolt över våra logistikmedarbetare som alltid har kunden i fokus i allt dom gör. Dom tappar aldrig detta. Därmed skapas det en trygghet i hela vår organisation kring logistiken och vi tar aldrig några genvägar vad gäller kvalitet och rättidighet. Vi har också lyckats med att ta in våra största råvaror via järnväg och inte med bil som tidigare. Detta i linje med våra hållbarhetsmål inom koncernen.

Vilken betydelse har logistik på AVEBE? 

Som världens största stärkelseproducent på potatissidan med en global kundbas har logistiken en stor betydelse för oss. Det är en stor utmaning att få logistiken att rulla så kostnadseffektivt som möjligt i balans med våra hållbarhetsmål inom koncernen. Vi skeppar ca 300 containers oversea varje år och tar emot ca 850 bulkleveranser/ år bara här i Malmö så ja, en effektiv logistik blir en stor del för vår verksamhet.

Vad står ni inför under 2017, några spännande projekt på gång?

Under 2017 har vi ett stort logistikprojekt lokalt i Malmö där vi dels byter ut våra pallstaplare och dels gör en ombyggnad vilket ger oss två lastportar där vi kan lasta våra bilar direkt från fabriken till våra bilar. Idag kör vi ut pallarna från fabriken till ett mellanlager och vidare till vårt färdigvarulager, ingen önskedröm för en logistiker precis.

Vad gör AVEBE till en spännande arbetsgivare?  

AVEBE är ett globalt företag med kunder över hela världen vilket ger speciella förutsättningar och utmaningar. Vi ägs av ett holländskt bondekooperativ vilket är lite speciellt och en helt ny värld för mig när jag kom hit för fyra år sedan. Varje höst följer vi noga t.ex hur skörden går och hur mycket stärkelse det utvinns ur våra potatisar. Fascinerande!

Om jag idag inte vet om logistik är ett jobb att satsa på, vad säger du då till mig?

Jag säger att, om du tycker om att arbeta med helhet och ha många kontaktytor både inom din egen organisation men även utanför så skall du definitivt välja logistiken! Det är vi som gör skillnaden och det är vi som har helhetsgreppet för att kunna ta de större besluten. Skall jag råda något så välj en organisation där logistiken har en naturlig plats och en röst, då kommer du att ha jättekul på jobbet! 

Hur håller du din egen kompetens vid liv?

Mitt engagemang i Silf med ett stort nätverk ger mig hela tiden nya infallsvinklar. Jag försöker också hålla mig à jour med vad som händer både lokalt här i Skåne och i den här regionen som i sig skapar speciella förutsättningar men även ur ett globalt perspektiv. Hur kommer t.ex. det som händer i världspolitiken med en ökad hotbild och större protektionism att påverka effektiva logistikflöden som dom ser ut idag? Som företag försöker vi vara öppna och har många som besöker oss vilket bygger på nätverket. Vi går också på seminarier och kurser där det känns relevant för vår verksamhet i stort.
 

Om du skulle spela in en film om ditt liv, vem skulle göra rollen?

Cate Blanchett.