Snart självkörande bilar på allmän väg

Det svenska teknikbolaget Einride lanserade 2017 den batteridrivna lastbilen T-pod. Einride vill skapa morgondagens hållbara och kostnadseffektiva transporter. De har kontrakt med DB Schenker kring en pilot och ett avtal med Lidl som tillhör den mycket transportintensiva livsmedelsbranschen. Genom att gå över till elektriska lastbilstransporter kan transportens utsläpp minska med uppemot 100 procent. Läs vidare om senaste tillskottet T-log, en självkörande timmerbil till skogsindustrin.

Batteridriva lastbilen T-pod för hållbar och kostnadseffektiv transport

Det svenska teknikbolaget Einride lanserade 2017 den batteridrivna lastbilen T-pod.
Lastbilen är helt självkörande, men kommer att övervakas av en operatör som även vid behov kan fjärrstyra den.

I april tecknade bolaget kontrakt med DB Schenker, ett av världens största logistikföretag, angående en pilot vid en av DB Schenkers anläggningar i Jönköping. Här kommer T-poden att trafikera sträckan mellan två anläggningar, varav en del är på en offentlig väg. Piloten kommer att inledas i höst.
– Vi vill vara med att skapa morgondagens hållbara och kostnadseffektiva transporter. Samarbetet med Einride är ett stort steg i den riktningen, säger Mats Grundius, vd för Schenker AB i ett pressmeddelande.

Även matvarukedjan Lidl har tecknat avtal med Einride.
– Livsmedelsbranschen är mycket transportintensiv, vilket betyder stora utsläpp så länge man fortsätter med fossil teknik. Under verksamhetsåret 2016/2017 övergick vi helt till alternativa bränslen som el, fordonsgas, biodiesel eller Svanenmärkt diesel vilket minskade transporternas klimatpåverkan med 25 procent. Genom att ta nästa steg och gå över till elektriska lastbilstransporter kan transportens utsläpp minska med uppemot 100 procent. Einrides självkörande T-pod kan göra detta jättesteg i vårt arbete mot fossilfria transporter, säger Johannes Fieber, vd på Lidl Sverige.

Siktar på batterdrivna, självkörande timmerbilar i skogsindistrin 2020

I juli i år presenterades deras senaste tillskott inom självkörande transporter: T-log, en självkörande, batteridriven timmerbil. T-logen släpper inte ut några växthusgaser eller kväveoxider, vilket gör den till ett miljövänligt och hälsosamt alternativ till lastbilar som går på diesel och gör den till en säker medtrafikant.

Robert Falck, VD för Einride, säger i ett pressmeddelande: ”Einride försöker hela tiden tänja gränserna för vilka uppgifter elektriska, automatiserade fordon kan ta sig an och för vilka miljöer de kan verka i – för att driva på en omställning till miljövänliga transporter. I Sverige står skogsindustrin för 20 procent av näringslivets lastbilstransporter. Vi för redan konstruktiva samtal med flera stora företag världen över, och hoppas introducera T-logen på allmänna vägar under 2020.”

Timmerbilen T-log kommer att visas på mässan Logistik & Transport den 5-7 november 2018.


Självkörande lastbil med timmer

 

Video från Intelligent Movement på Youtube

 

Silf Insight

Logga Silf Insight Silf Insight ger dig en blandning av nyheter, reportage, intervjuer och fördjupningar inom inköp, logistik och supply chain. Allt i ambitionen att förstärka och inspirera din yrkesmässiga roll. Läs mer om Silf Insight