Spara restid med Hyperloop One

Redan 2020 kan du ta Hyperloop-tåget från Stockholm C till Helsingfors C, Finland på samma tid som det tar med pendeltåget till Upplands Väsby – 28 minuter.

Hyperloops vision närmare än vi tror

BE ANYWHERE, MOVE EVERYTHING, CONNECT EVERYONE - Hyperloops vision, ligger närmare än vi tror.

Tåg som svävar i en tunnel med extremt lågt lufttryck

Det nya sättet att resa med hjälp av tunnlar, broar och inte minst ett nytt tåg, snabbt som blixten, blir snart vår verklighet. Det handlar om ett tåg som svävar i en tunnel med extremt lågt lufttryck och kör i 1200 km i timmen, under havet från Sverige till Åland och sen vidare via nya tunnlar, broar och landförlängningar i Åbo skärgård till Finland.

Det är tekniskt möjligt och testbanor finns, inte minst i USA varifrån den ursprungliga idén kommer.

Helt ny geografi med nya möjligheter

Sträckan Stockholm - Helsingfors är en så kallad felande länk i vårat europeiska transportsystem och när vi byggt en fast förbindelse får vi en helt ny geografi i regionen med helt nya möjligheter för både näringsliv, kultur och inte minst arbetsmarknad, säger teknologie doktor Björn Hasselgren vid Stockholms tekniska högskola som är engagerad i projektet.

Central roll i världshandeln

Denna nya transportlänk kommer att knyta samman Kina med Europa och därmed spela en central roll i världshandeln.Tanken är att hela Europa en dag är sammanbundet med detta systemet.

Långt gångna planer finns förutom i norden även för sträckorna:

Nederländerna runt – 428 km på 41 minuter
Tyskland runt – 1 991 km på 142 minuter
Frankrike till Italien: Korsika till Sardinien – 451 km på 40 minuter
Storbritannien: Cardiff till Glasgow – 1 060 kilometer på 89 minuter
Storbritannien: Glasgow till Liverpool – 545 kilometer på 47 minuter
Storbritannien: Edinburgh till London – 666 kilometer på 50 minuter

Hittills har man byggt en 500 meter lång testtunnel i Nevadaöknen. Det planeras även i finska Salo en testbana som skulle kunna förlängas till Åbo och sedan vidare till Stockholm via Helsingfors.

Tekniken är löst, den stora utmaningen är att vi människor skall vilja resa i dessa kapslar under jord och vatten- kanske lite som dagens tunnelbana, eller inte?

Mellan vilka städer skulle du vilja resa med denna tunnel?

 

 

Silf Insight

Logga Silf Insight Silf Insight ger dig en blandning av nyheter, reportage, intervjuer och fördjupningar inom inköp, logistik och supply chain. Allt i ambitionen att förstärka och inspirera din yrkesmässiga roll. Läs mer om Silf Insight