Om tiden som pristagare - ÅSCP

Silf har träffat Per Ädelroth, Chief Supply Chain Officer på Axis Communications AB som vann priset Årets Supply Chain Professional, 2016. Vi ville gärna få reda på hur priset har påverkat Pers vardag tre månader senare.

Per Ädelroth - Axis Communications ABDu utsågs i november till "Årets Supply Chain Professional”, vad känner du var den avgörande faktorn att du vann?  

Jag tror att en viktig faktor var bredden i våra förbättringsinitiativ, och de konkreta, mätbara resultat vi fått ut av dem. En viktig anledning till att vi lyckats är att vår supply chain-organisation proaktivt driver flera olika tvärfunktionella projekt, där vi fått till gemensamma mål och gemensamt fokus med andra delar av Axis, ex Sälj, Marknad och Forskning & Utveckling.

Hur har priset uppmärksammats i din organisation?

Det har varit helt galet! Vi har haft det på vårt Intranäts förstasida en längre tid, och vi har med det i en kvartalsuppdatering till alla medarbetare. Vi har också firat med bakelser och bubbel, och många medarbetare har uttryckt hur stolta de är över att Axis fått priset.

Hur har priset påverkat din fortsatta yrkesutövning för egen del?

Utmärkelsen ger mig extra energi, och råg i ryggen när jag vill driva nya utvecklingsprojekt på Axis.

Vad kommer du att göra för att lyckas ännu lite bättre 2017?

Vi kommer att envist driva flera tvärfunktionella förbättringsprojekt vidare inom bl a effektiv ramp-up av nya produkter i hög volym med rätt kvalitet, här tror vi att det finns mer att hämta. Vi siktar också på att ta nästa steg inom vårt miljöinitiativ, där vi vill ta fram vår första helt halogenfria produkt. Sedan skall vi se över och vässa vår användning av mätetal och KPI:er inom supply chain med hjälp av Gartners modell Hierarchy of Metrics.

 
 
Lite mer personliga frågor:

Vilken person har betytt mest för dig i din yrkesroll?

Axis VD Ray Mauritsson, som gett mig stort utrymme att självständigt driva mitt ansvarsområde framåt.

Vad gör du för att öka din egen kompetens?

Seminarier och konferenser är viktiga i min roll – på fredag 27:e januari deltog jag i ett Factory of the Future-seminarium i Köpenhamn.
Strategi-utveckling i Axis ledningsgrupp – det är en ständigt pågående kompetensutveckling eftersom vi utvecklas snabbt som bolag.

I filmen om ditt liv, vem speler din roll?

Det pratade jag med några kompisar om en fredag kväll, och de röstade på Samuel Fröhler, Skärgårdsdoktorn!

Utmaning du står inför?

Supply Chain-utveckling i förvärvade bolag – Axis köpte 3 bolag under 2016, och nu vill vi hitta det smartaste sättet att kombinera deras kunskap om sina kunder och produkter med vår mer skalbara supply chain. Respekt är en viktig del av Axis företagskultur, så alla eventuella förändringar skall genomföras på ett respektfullt sätt.
 

Läs om juryns motivering för priset här

Årets Supply Chain Professional

Bild på priset Årets Supply Chain Professional I ett samarbete mellan Silf och Accenture, delas priset Årets Supply Chain Professional ut i samband med Silfs årliga Supply Chain Outlook. Priset tilldelas en person som under de senaste åren gjort goda insatser inom supply chain. 2020 tar utdelningen av priset paus till följd av vårens oväntade utveckling med hopp om att prisutdelningen kommer tillbaka nästa år. Läs mer om Årets Supply Chain Professional