PMI, Purchasing Managers Index, är en konjunkturmätare för den svenska marknaden som genomförs i samarbete mellan Silf och Swedbank. Målet med PMI är att snabbt mäta den rådande konjunkturen. Varje månad inhämtas konjunkturstatistik från cirka 200 inköpschefer som ingår i en svarspanel.
Arbetar du som inköpschef och är intresserad av att delta i Inköpschefsindex-panelen?
Det tar under 5 minuter att svara på frågorna.
PMI-respondenternas svar går in i ett slutet system, med endast ett fåtal behöriga som har tillgång till detta. Namnen och innehållen skyddas av GDPR samt svaren är mer av allmän karaktär och kan därmed inte spåras till ett speciellt företag. Silf tillsammans med Swedbank arbetar med högsta integritet och säkerhet när det gäller våra respondenter och deras svar. Inga listor eller liknande information går ut, endast rapporterna delges och där går det inte att spåra våra respondenter.
Som tack för att du deltar i denna panel får du ett kostnadsfritt medlemskap i Silf (värde 2 850 SEK).
PMI sjönk till 51,9 i juni – svag avslutning av andra kvartalet
Inköpschefsindex (PMI) för svensk industri noterades i juni till 51,9 jämfört med 53,1 i maj. Det är andra månaden i rad som indexet backade och är nu på den lägsta nivån sedan september 2024.
”Industrin befinner sig i tillväxtzonen men står och stampar utan att ta ordentlig fart. Det är särskilt fallet i orderingången som reser frågor om styrkan i konjunkturen och osäkerheten vad som kommer att hända efter den amerikanska tullpausen”, säger Jörgen Kennemar, ansvarig för analysen av inköpschefsindex på Swedbank.
Läs mer om PMI - inköpschefsindex industrisektorn
PMI–tjänster steg till 54,6 i juni: rekyl men nedåtrisker kvarstår
Inköpschefsindex för privata tjänstesektorn (PMI–tjänster) ökade till 54,6 i juni från 50,9 i maj. Det är den högsta indexnivån sedan slutet av 2022 men under dess historiska genomsnitt (55,8).
Läs mer om PMI - inköpschefsindex tjänstesektorn