Daniel Gartell - Lärare och konsult på Silf

Daniel Gartell, en mycket omtyckt lärare och konsult på Silf som håller i Lean Supply Chain, kursen han kallar ögonöppnare för många. En deltagare kan på bara någon vecka efter genomförd kurs hitta förbättringar som bekostar kursen flera gånger om. Kursen ger dig fördelarna med Lean och flödeseffektivitet, med kundperspektivet i fokus. Du får de viktigaste verktygen för att lyckas i din roll. Daniel säger att är det viktigt att våga använda de nya kunskaperna och inte falla in i gamla rutiner. Läs om Daniels Leanresa till lärare och konsult.

Vem är du och hur kom det sig att du började arbeta med Lean?

Jag är en Magisterekonom som skulle bli något inom IT eller finans. Tyvärr så tog jag min examen under våren 2001 då IT-bubblan sprack. Därför hamnade jag på DHL som inte hunnit dras med i raset. Finansbranschen byttes mot logistikbranschen med inriktning på tredjepartslogistik. Vilket jag aldrig har ångrat då det är en väldigt utvecklande och komplex bransch. Idag driver jag en egen konsultverksamhet i mitt egna bolag Operations Excellence Consulting AB, OEC AB.

Lean kom jag i kontakt med när jag jobbade på DHL, där jag efter ca 7 år som utvecklingsspecialist blev erbjudan att utbilda mig inom Lean & Six Sigma. Jag tyckte det verkade intressant samtidigt som jag var lite skeptiskt till alla Buzzwords. Efter en sju veckor lång utbildning var jag helt fast. Jag hade insett att det fanns en outtömlig skatt inom Lean och att metoderna och principerna faktiskt nått ut till väldigt få. Det är otroligt inspirerande att se vilka positiva effekter Lean får på verksamheter när man börjar jobba med det på rätt sätt och med förankring från ledningsgrupper ut i organisationen.

Vad fick dig att bli lärare på Silf?

Två saker fick mig att bli lärare på Silf, dels mitt intresse för att hjälpa människor att utvecklas och det andra var att få jobba med Silf som är ett otroligt intressant och proffsigt förbund som hela tiden jobbar med forskare inom Universitet och Högskolor samt med företag inom både offentlig och privat sektor.

Vad har du för erfarenheter med dig in på en Silf kurs att förmedla?

Jag har jobbat i många olika branscher både inom offentlig och privatsektor i över 17 år. Har gjort allt från att minska tiden för analys av blodprover till att öka effektiviteten på byggarbetsplatser. Utifrån detta har jag ofta konkreta tips och rekommendationer till de som deltar på kursen för hur de ska kunna komma runt ett problem heller hitta formler för att fortsätta driva utveckling och förbättringar inom sin organisation.

Hur kommer lärandet påverka deltagarnas vardag på sina företag/ organisationer?

För det första kommer de förstå vad Lean är, alltså kan de komma runt missförstånd kring vad som förväntas av en Lean organisation. I övrigt kommer de förstå hur viktigt det är med kundfokus och förstå kundens behov för att därefter anpassa processer och organisationen för att uppnå dessa. Lean handlar om lagspel och att jobba med kollegor, chefer, avdelningar, leverantörer och kunder. Hastighet i processerna är av största vikt för att kunna hantera avvikelser, det handlar inte om att de anställda ska jobba snabbare utan om att tjänsten eller varan flödar snabbare genom deras processer. Det här brukar bli ögonöppnare för många och något de kan ha med sig genom hela sin karriär.

Vad är det största mervärdet man tar med sig hem efter en kurs?

Att förstå vad Lean är och hur det ska användas. Många slänger sig med uttrycket ”Lean” lite slarvigt vilket kan leda till missförstånd eller att man helt enkelt gör fel saker. Efter denna tvådagarskurs vet man inte bara vad Lean faktiskt är utan du tar även med dig en handfull konkreta verktyg som du kan applicera i din organisation från dag ett efter genomförd utbildning. Jag skulle säga att en deltagare på någon vecka i sin organisation efter genomförd utbildning kan hitta förbättringar som bekostar utbildningen flera gånger om. Dessutom har du med dig flera tunga argument och exempel som du kan använda för att övertyga kollegor och beslutsfattare att se fördelarna med Lean och flödeseffektivitet.

Lean kursen är en av delkurserna för att få logistiklicensen, hur viktigt är det att vara licenserad logistiker Silf när man söker nya arbetsuppgifter eller utmaningar?

Jag skulle säga ett det är mycket viktigt. Det man kan efter att ha tagit sin logistiklicens hos Silf är användbart i vilken organisation och bransch som helst. Du besitter de viktigaste och mest effektiva verktygen för att lyckas som Logistiker eller som Supply Chain manager. Det viktigaste att tänka på är att våga använda dessa kunskaper och inte falla in i gamla rutiner.

Har du något övrigt du vill säga om utbildningen eller om Silf?

Lean-kursen, Lean Supply Chain, som vi utvecklar hela tiden för att bli bättre, skulle jag säga är en av de bästa 2-dagars kurserna jag träffat på gällande Lean. Den innehåller historien bakom Lean och masstillverkningen, vi går igenom kärnan och de vanligaste verktygen. Vi jobbar både med teori och praktik och det viktigaste av allt så byter vi erfarenheter och har kul ihop.

När det gäller Silf tycker jag de är i framkant inom logistik och inköp hela tiden

Nära samarbete med offentlig sektor, privat sektor och med den forskning som bedrivs inom områdena gör att de hela tiden är på väg med utvecklingen. Detta gör att utbildningarna hela tiden moderniseras och anpassas efter nutid.

 

 

Silf Insight

Logga Silf Insight Silf Insight ger dig en blandning av nyheter, reportage, intervjuer och fördjupningar inom inköp, logistik och supply chain. Allt i ambitionen att förstärka och inspirera din yrkesmässiga roll. Läs mer om Silf Insight

Lean Supply Chain

Silf kurs Lean Supply Chain med flödesstyrning På kursen Lean Supply Chain får du begreppen och verktygen inom Lean. Du får se hur flödesstyrning påverkar inköp och logistik, samt hur funktionerna bör samverka på bästa sätt. Läs mer om Lean Supply Chain