Intervju med morgondagens logistiker och inköpare, Rebecka Skoog

Rebecka Skoog går sitt tredje år på Umeå universitet där hon läser till Civilekonom med inriktning handel och logistik. Rebecka skriver från Taipei då hon valt en termin för utlandsstudier.

Hur kommer det sig att du valde att göra din utbytestid i Taipei?

Jag valde att göra mitt utbyte i Taipei för att få uppleva den annorlunda kulturen som på många sätt skiljer sig avsevärt från den västerländska. Jag har under mitt utbyte läst kurser inom strategi, management och ledarskap, vilka jag känner har gett mig en mycket bättre förståelse för hur den asiatiska kulturen påverkar affärslivet. Då jag i framtiden gärna arbetar i en internationell miljö känner jag att min termin i Taipei kommer ge mig stora fördelar i att kunna hantera relationer med asiatiska företag i ett framtida jobb.

Hur kom det sig att du började läsa på just det programmet? Vad fick dig att välja den vägen?


Under mitt sista år i gymnasiet läste jag kursen Ung företagsamhet där vi skulle starta och driva ett företag under ett år. Detta var kursen som fick mig att definitivt veta att jag ville läsa vidare inom just business. Jag visste dock att jag inte ville bli revisor eller liknande och då hittade jag civilekonomprogrammen i Umeå som erbjöd olika inriktningar. Jag har dessutom växt upp i en åkerifamilj där logistik mer eller mindre ofta varit ett samtalsämne och det kändes det ganska klart att då läsa Civilekonom mot handel och logistik som Umeå erbjöd.

Vad känner du att du går igång på när det gäller de olika delarna av innehållet i utbildningen?


Jag tycker om att vi har fått en relativt bred helhetsbild då vi behandlar både försäljningsdelen och supply chain-delen i ett företag. Att få en bra förståelse för hur de båda delarna hänger ihop och påverkar varandra tycker jag är väldigt viktigt. Även då det i många fall kan tyckas vara självklart har vi blivit introducerade för verkliga case där vi sett att förståelsen och samarbetet mellan de båda funktionerna i företaget inte alltid fungerar speciellt bra. Att förstå vikten av båda delarna i företaget redan från början känner jag ger mig en bra grund att arbeta vidare från i framtiden.

Hur kommer det sig att du gick med i YSCP*?

Som student kan jag tycka att man kan bli ganska avskärmad från arbetslivet och den ”riktiga världen”. Jag ville därför engagera mig utöver studierna för att knyta kontakter i arbetslivet men också för att få en bättre inblick i vad det finns för alternativa arbetsmöjligheter efter studierna. Som student inom handel och logistik kan jag vara ärlig och säga att jag inte hade en speciellt bra uppfattning om vad jag ville eller kunde arbeta med efter studierna. Genom YSCP kände jag att jag fick en bättre uppfattning om olika möjliga vägar att gå, och jag ville även ge andra studenter möjligheten att få träffa företag och öppna upp för alternativa arbetsmöjligheter att sikta mot.

Vad känner du att ni åstadkommer inom YSCP, vad gör dig stolt ?

Till att börja med tycker jag att Supply Chain-dagen som anordnas varje år på Umeå universitet har hållit hög standard avseende föreläsare. Antalet deltagande studenter och intresserade från näringslivet har även varit högt. Här känner jag även att vi genom åren har haft en relativt bred spridning på företag som gästföreläst som har kunnat inspirera studenter att se till vad de olika branscherna har för likheter och olikheter gällande supply chain.
Det jag är mest stolt över dock är de studiebesök och casearbeten vi har anordnat med företag såsom Norrmejerier, Volvo och Komatsu, vilket har gett ett mer hands-on approach i hur supply chain fungerar i riktiga arbetslivet.

Hur ser din plan ut för framtiden och vilken typ av jobb siktar du på?

Jag kan vara ärlig och säga att jag fortfarande inte är helt säker på vilket typ av jobb jag siktar mot. Däremot, som jag tidigare beskrev, tycker jag om att ha förståelsen för hela processen från logistiken till försäljningen i företaget och skulle gärna kombinera det med något strategiskt och kreativt. Till hösten börjar jag min master inom Business Developement och supply chain management men skulle gärna även komplettera det med en extra inriktning inom marknadsföring. En svag tanke är att få arbeta med produkt eller brand management längre in i framtiden. I nuläget vill jag dock få mer praktisk erfarenhet och ska arbeta med material controlling på Volvo parts nu i sommar.

Vem inspireras du av och känner som en förebild?

Jag blir inspirerad av människor som har hittat något de verkligen är passionerade för och har lyckats kombinera det till något de kan arbeta med i vardagen. Jag valde Jessica Alba att spela huvudrollen i filmen om mitt liv för att jag även är inspirerad av henne. Hon är inte ”bara” en skådespelerska utan driver idag företaget The Honest Company med 120 + giftfria hushålls- och skönhetsprodukter för en etisk konsument. Personligen är jag väldigt intresserad av hållbarhet och etiskt företagande och har följt The Honest Company ganska länge. Mitt främsta mål arbetsmässigt i framtiden är att få möjligheten att vara en del av ett företag som jag verkligen tror på och som jag känner att jag kan stå för.

Om du skulle spela in en film om ditt liv, vem skulle göra rollen?

Jessica Alba


*Young Supply Chain Professionals är den del i Silf som engagerar studenter att nätverka.
Läs mer på Silfs nätverk för inköpare och logistiker

Silf Insight

Logga Silf Insight Silf Insight ger dig en blandning av nyheter, reportage, intervjuer och fördjupningar inom inköp, logistik och supply chain. Allt i ambitionen att förstärka och inspirera din yrkesmässiga roll. Läs mer om Silf Insight

Bli medlem i föreningen Silf

Nätverk för inköpare och logistiker

Som medlem i Silf erbjuder vi dig att vara med i våra nätverk. Här kan du alltid ta upp frågor och problemställningar och diskutera fram en konstruktiv lösning. Läs mer om Nätverk för inköpare och logistiker