Silf stör en inköpschef: Wim Eikelboom, BAE Systems Hägglunds

Wim Eikelboom har gått internationella ledarskapsprogrammet för inköpschefer, Procurement Leadership Program - PLP 2017 och mottog sitt diplom i december 2017 i Maastricht. Att genomföra programmet har gjort att han tar en större roll i företagets ledningsgrupp än tidigare och inköp har fått en mer balanserad plats i företaget.

Berätta om ditt arbete och ansvar som inköpschef på BAE Systems Hägglunds AB

Som inköpschef på BAE Systems Hägglunds AB ansvarar jag och mina medarbetare på inköpsavdelningen för att hantera leverantörernas förmåga genom ett projekts hela livscykel, från strategi och Business Winning-fasen till leverantörsval, kontraktering, leverantörsuppföljning och projektavslut.

Hur kom det sig att du började med inköp som profession dvs vad fick dig att välja den vägen? 

Att arbeta i team har alltid varit något jag har eftersträvat och jag gillar att göra affärer. Båda ingredienserna finns i rollen som inköpare med samarbete både internt som externt och affärer som en naturlig del i vår vardag.

Vad känner du dig stolt över att ni har åstadkommit på inköpsavdelningen? 

Vi som inköpsavdelning har jobbat stenhårt med att ”left-shifta” vår inblandning. Detta har vi lyckats mycket väl med under de senaste åren och det känns fantastiskt att kunna vara med och påverka företagets möjligheter i framtida affärer.

Vilken betydelse har inköp på BAE?

Vi är i en utvecklings- och tillverkningsindustri med en hög grad av köpt materiel – därav har vi en stor inverkan på företagets resultat.

Vad står ni inför under 2018, några spännande projekt på gång? 

Under 2018 vill vi införa e-sourcing i vårt företag för att kunna verka effektivare internt och ha en bättre och tydligare kommunikation med vår leverantörsbas.

Vad gör BAE till en spännande arbetsgivare? 

BAE erbjuder en möjlighet att arbeta i ett världsomspännande företag med högteknologiska artiklar i en internationell miljö och i komplexa projekt. Utveckling, genomförande av nya idéer, ny teknik och nya arbetssätt är ständigt i fokus och skäl till att människor som siktar mot toppen inom sitt område söker sig till oss.

Om jag idag inte vet om inköp är ett jobb att satsa på, vad säger du då till mig? 

Att arbeta som inköpare är det roligaste som finns, dels pga de många kontaktytor man har inom företaget (allt ifrån juridik, konstruktion och finans till logistik och lagret) och dels pga de möjligheter man har att påverka företagets resultat i form av att skapa mervärde från leverantörerna genom de olika verktyg man har som till exempel förhandlingar eller supplier relationship management.

Wim har nyligen ökat den egna kompetensen då han medverkat i Silfs internationella ledarskapsprogram för inköpschefer, Procurement Leadership Program - PLP 2017.

Vilken effekt märker du att detta har gett inköp på BAE?

Jag själv har fått en än större kunskap inom inköp som framförallt har gjort att min syn på hur jag ska agera i företagets ledningsgrupp har förändrats och där jag tar en större roll än tidigare. Därmed har inköp fått en mer balanserad plats i företaget.

Om du skulle spela in en film om ditt liv, vem skulle göra rollen och varför? 

Tom Hanks skulle kanske passa bra. Tom Hanks har spelat både seriösa roller men även roller med äventyr. Däremot spelar Tom Hanks sällan en roll där han slåss och jag tycker att det speglar mitt liv: ansvarsfullt med ett driv för att hjälpa andra och med en krydda av äventyr men med en avsky för att slåss i syfte att göra någon annan illa.

 

Silf Insight

Logga Silf Insight Silf Insight ger dig en blandning av nyheter, reportage, intervjuer och fördjupningar inom inköp, logistik och supply chain. Allt i ambitionen att förstärka och inspirera din yrkesmässiga roll. Läs mer om Silf Insight

Procurement Leadership Program

Schema till PLP inköpschefsprogrammet Procurement Leadership Program är programmet för dig som vill utvecklas i din roll som inköpschef eller för dig som är på väg att bli inköpschef. Programmet för 2024 börjar i mars och omfattar sex moduler och pågår under sammanlagt nio månader. Sista dagen för anmälan är 1 februari. Läs mer om Procurement Leadership Program