Spendanalys

På kursen Spendanalys lär du dig hur man genomför en spendanalys i praktiken. Du lär dig bland annat hur du kan segmentera och konsolidera leverantörs- och kontraktsdata samt hur du använder insikterna i såväl strategiskt inköpsarbete, såsom kategoristrategier och leverantörssamarbeten, som taktiskt inköpsarbete inför upphandlingar och förhandlingar.

Få ut mera av leverantörsbasen

Under kursen studerar vi hur en spendanalys kan utföras och vi varvar praktiska övningar med teoretiska inslag, där vi bland annat belyser olika utmaningar som inköparna vanligen ställs inför samt olika tillvägagångssätt för att utveckla en spendkub.

Kursen Spendanalys genomförs i form av en workshop där du får möjlighet att utföra en fullständig spendanalys, steg-för-steg i praktiken. Du kommer att arbeta i Excel med fiktiva case, men har även möjlighet att ta med dig egen spenddata som du analyserar i praktiken utifrån just dina behov.

Observera att du behöver ta med egen dator till kurstillfället för att arbeta med kursens case i Excel.

Från Spendanalys

  • Definition och förståelse av grundläggande begrepp
  • Spendanalys-metodikens användningsområde
  • Insamling, segmentering och analys av data
  • Spendanalys för inköpsutveckling

Syfte och utbildningsmål

Syftet är att få en bred kunskap i spendanalys, dess praktiska tillämpning och olika användningsområden.

Målet är att du ska kunna genomföra en spendanalys och tillämpa metodiken i ditt inköps- eller upphandlingsarbete.

Vem ska gå Spendanalys?

För att du ska kunna ta till dig innehållet på den här utbildningen krävs inga formella förkunskaper. Det är bra om du har erfarenhet av inköpsarbete på taktisk eller strategisk nivå.

För dig som inte använder Excel och dess många formler på daglig basis så rekommenderar vi den digitala kursen Excel för inköpare och logistiker - digital kurs då den täcker de områden du behöver ha koll på. 

Spendanalys är en fristående kurs på 2 dagar som även kan inkluderas i Silfs certifieringsprogram i inköp, CISilf® och upphandling CUSilf®, med kunskapsprov, för dig som ska bli certifierad inköpare eller upphandlare. Den ingår även i Silfs kategoriledarlicens.

Kursmaterial

Största delen av kursmaterialet tillhandahålls endast digitalt. I samband med din kallelse får du ett mail med inloggningsuppgifter till vår lärplattform där materialet finns tillgängligt. Notera att det för denna kurs finns filmer som bör ses innan kursstart.

Du lär dig

  • Vad spendanalys är och hur det tillämpas inom inköp
  • Hur spendanalys leder till bättre affärer
  • Olika tekniker och modeller för segmentering, konsolidering och analys

Kommande starter

Datum: 22 oktober - 23 oktober
Kurslokal: Scandic Victoria Tower
Platser kvar: $Platser kvar$
Pris: $Pris$
Medlemspris: $MedlemsPris$

Certifieringar

CISilf, CUSilf

Kontakt

Kontakta oss för kompetensrådgivning!

Telefon: 08-752 16 80
E-post: silfonline@silf.se

Vill du att vi kontaktar dig?
Fyll i detta formulär!

Digital support på distanskurserna: 
Ring: 0735-186015

Lojalitets- och boka-tidigt-erbjudanden

Silfs lojalitetserbjudanden 2024
Lojalitetserbjudande: 

Boka din nästa kurs inom 3 månader efter senaste tillfället - få 10% rabatt. Erbjudandet gäller för dig själv och dina kollegor.* Ange kod lojal. 


Boka-tidigt-erbjudande:

Boka en öppen utbildning med start tidigast om 5 månader och få 15% rabatt.* Ange kod early-bird 

 *Rabatterna kan ej kombineras med andra rabatter/erbjudanden som exempelvis Silfs olika kurspaket/licenserna samt Silfpasset. Tillhörande samma organisationsnummer på Lojalitetserbjudandet.  

Ingår i Silfpasset - 12 kursdagar till fast pris

Bild på Silf Passet

Försäkra dig om bra priser på Silfs kurser. Köp 12 kursdagar att användas för dig själv eller andra i organisationen, när behov uppstår.

Bokningsinformation
Kurslokaler

Kategoriledarlicens

Kategoriledarlicens Kategoristyrning Silf Kategoriledarutbildning för dig inom strategiskt inköp. Gå fyra kurser inom kategoristyrning och ta Silfs kategoriledarlicens för framgångsrika inköp. Kategoristyrning (Category Management), Spendanalys, Pris- och kostnadsanalys och Supplier Relationship Management - SRM. Läs mer om Kategoriledarlicens