Inköpsekonomi

På kursen Inköpsekonomi lär du dig läsa ett bokslut, se hur ekonomiska nyckeltal kan hjälpa dig vid leverantörsbedömningar och hur en bättre förståelse för kalkyler kan hjälpa till att ta rätt strategiska och taktiska inköpsbeslut.

Ekonomi för icke-ekonomer

På denna tvådagarskurs i Inköpsekonomi lär du dig förstå hur du kan använda affärsekonomi som hjälpmedel i ditt inköpsarbete. Under kursen arbetar vi med grunderna i affärsekonomi, hur du får fram informationen i årsredovisningar baserat på finansiella nyckeltal och hur olika kalkyler kan hjälpa dig vid leverantörsbedömningar.

Leverantörsmarknaden är alltmer komplex och mycket ekonomisk information finns idag på nätet. Då gäller det som inköpare att veta vilken information som kan vara till nytta, att förstå vilka frågor inom ekonomi som behöver ställas och hur olika nyckeltal ska tolkas. På så sätt kommer du lättare att kunna ta rätt strategiska och taktiska inköpsbeslut i framtiden.

Från Inköpsekonomi

  • Grundläggande ekonomiska begrepp
  • Tolka informationen i en årsredovisning
  • Analys av företagets resultatutveckling
  • Olika finansiella nyckeltal och deras relevans för inköparen
  • Kalkylering som ett inköps- och förhandlingsverktyg
  • Ekonomisk information som hjälp vid leverantörsutvärdering

Syfte och utbildningsmål

Syftet med utbildningen är att du ska få en god förståelse för hur företagsekonomisk information är till nytta för dig i ditt inköpsarbete.

Målet är att du efter genomförd kurs ska kan kunna göra en grundläggande ekonomisk analys av en leverantör och sålla ut det väsentligaste i den ekonomiska informationen. Du ska också kunna läsa ett bokslut och använda den ekonomiska information och nyckeltalen som stöd i din leverantörsbedömning.

Vem ska gå Inköpsekonomi?

Utbildningen är lämplig för dig som arbetar inom inköp men som inte har en bakgrund inom ekonomi. Du behöver kunna förstå vad som är väsentligt i ett bokslut och vilka slutsatser du kan dra av informationen. 

För att du ska kunna ta till dig innehållet i den här utbildningen, krävs inga formella kunskaper. Det är bra om du har viss erfarenhet av inköp sedan tidigare.
Önskar du kunskaper i excel finns Excel för inköpare och logistiker - kurs On demand.

Inköpsekonomi är en fristående kurs på 2 dagar som även ingår i Silfs certifieringsprogram i inköp CISilf® med kunskapsprov för dig som ska bli certifierad inköpare. 

Kursen genomförs som en av fyra delar i Inköpslicensen - Grundutbildning inköp. Boka alla fyra delarna till ett förmånligt paketpris här och som en av fyra delar i Upphandlingslicensen - Grundutbildning upphandling.

Kursmaterial

Största delen av kursmaterialet tillhandahålls endast digitalt. I samband med din kallelse får du ett mail med inloggningsuppgifter till vår lärplattform där materialet finns tillgängligt.

Du lär dig

  • Läsa och förstå informationen i ett bokslut
  • Förstå grunderna i hur en kalkyl beräknas och den nytta du kan ha av att förstå hur företag arbetar med olika kalkyler
  • Använda ekonomiska nyckeltal vid leverantörsbedömning

Kommande starter

Datum: 16 september - 17 september
Kurslokal: Scandic Victoria Tower
Datum: 28 oktober - 29 oktober
Kurslokal: Distans
Datum: 2 december - 3 december
Kurslokal: Scandic Sankt Jörgen
Datum: 9 december - 10 december
Kurslokal: Scandic Victoria Tower
Platser kvar: $Platser kvar$
Pris: $Pris$
Medlemspris: $MedlemsPris$

Certifieringar

Kontakt

Kontakta oss för kompetensrådgivning!

Telefon: 08-752 16 80
E-post: silfonline@silf.se

Vill du att vi kontaktar dig?
Fyll i detta formulär!

Digital support på distanskurserna: 
Ring: 0735-186015

Ingår i Silfpasset - 12 kursdagar till fast pris

Bild på Silf Passet

Försäkra dig om bra priser på Silfs kurser. Köp 12 kursdagar att användas för dig själv eller andra i organisationen, när behov uppstår.

För er som är 7 personer eller fler

Kursen genomförs även som en företagsintern utbildning, det vill säga att den hålls hos er på företaget.

Läs mer om Företagsintern utbildning eller kontakta oss direkt på 08-752 16 80 för frågor eller offert.

Bokningsinformation
Kurslokaler